Rimax custom built security products


Fabrikant van straatmeubilair t.b.v. terrein-, ramkraak-, en transportbeveiliging.
Materialen ter bescherming van mensen, gebouwen en andere objecten.

Mijn ervaringen met terreinbeveiligingsproducten en / of aanrijdbeveiligingen.

Als voormalig commercieel directeur op het gebied van terrein- ramkraak- en transportbeveiliging wil ik enkele ervaringen met u delen. Over hoe iets niet moet en over hoe het juist wel zou moeten. Zo ben ik door de jaren heen heel wat situaties tegen gekomen waarbij me de haren ter berge rezen.

Zo kwam ik onlangs voorbij een pinautomaat waar men afzetpaaltjes voor had gezet om een ramkraak te voorkomen. Het waren paaltjes van kokerprofiel 70x70 die daarvoor absoluut niet geschikt zijn. Als men zich een beetje kwaad maakt zou een persoon dergelijke paaltjes binnen een paar minuten plat kunnen leggen. Is dit verkeerde voorlichting, onervarenheid of zuinigheid ? Men zou zoiets juist niet bij een bank verwachten.

Wat men hier had moeten toepassen zijn b.v. anti rampalen die Rimax in haar assortiment heeft. Anti rampalen met een diameter van Ø 323 mm met een lengte van 2,5 mtr waarvan 1,5 mtr in de bodem komt. Deze palen afvullen met beton en rond om de paal aanvullen met nog eens 1 m3 beton. Dan heb je een stevig geheel dat men niet zo maar omver rijdt.
Mocht men dergelijke palen niet mooi vinden dan is er ter plaatse meestel wel de mogelijkheid om een fraaie Rimax bloembak te plaatsen. Deze bloembak met de afmetingen van L 1000 x B 1000 x H 800 mm heeft een gewicht van 1050 kg en kan eenvoudig vast gezet worden op of in de bestrating. De bloembak is in zijn geheel afgewerkt met roestvrijstalen hoeklijsten en inwendig voorzien van een dubbele wapening. Een bloemetje erin en je hebt een mooi en degelijk anti ramkraak product.
Dit zijn toepassingen die Rimax aanbeveelt. Ik geef toe, het kost iets meer maar dan heb je ook wat.

Wat ik op diverse plaatsen ben tegen gekomen zijn jumboblokken, ook wel varkensruggen genoemd, die men toepast om b.v. schade te voorkomen aan gebouwen, poorten, laadddocks en dergelijke. Op veel plaatsen lagen de blokken niet meer op z'n plek of lagen ze zelfs met grote aantallen op een hoop. Dat kan niet de bedoeling zijn. Logisch is het ook dat jumboblokken bij het aanrijden door vrachtauto's verschuiven of zelfs kantelen. Zelfs bij tankstations heb ik ze her en der zien liggen waardoor er gevaarlijke situaties waren ontstaan.

Rimax heeft hiervoor een nieuw betonblok ontwikkeld dat net zo zwaar is als een jumboblok dat wel op zijn plaats blijft. Deze noemen wij onze wieldwinger of wielstopper. Deze relatief goedkope wieldwinger heeft heel andere vormen waardoor het als een soort spie zijn werk doet voor de wielen van een vrachtauto. Bovendien is deze wieldwinger d.m.v. 2 stalen ankerpennen vrij eenvoudig vast te zetten op de bestrating. Door het grotere grondoppervlak zal de wieldwinger niet zo snel kantelen wanneer deze in de berm geplaatst wordt. De betonnen wieldwinger hebben we al op diverse plaatsen aangebracht en doen daar prima het werk waarvoor ze bedoeld zijn.

Een andere ervaring heb ik b.v. met halfautomatisch- of met volledig automatisch inzinkbare palen. Meestal wordt aan ons de vraag gesteld met wat voor snelheid deze palen kunnen worden aangereden voordat ze niet meer functioneren. Er zijn leveranciers die beweren dit te kunnen. Ik zeg dat dit niet kan. Waarom zal ik nader verklaren.
Je kunt b.v. een massieve paal van een grote diameter in de grond plaatsen maar wanneer deze in de bodem niet aangevuld wordt met beton zal deze bij een aanrijding plat onder de auto komen waardoor doorrijden vaak weer mogelijk is.
Je kunt v.t.v. ook niet voorspellen op wat voor hoogte de paal aangereden kan gaan worden. Gebeurd het met een personenauto of met een vrachtauto? Dit zijn allemaal elementen die belangrijk zijn en die je niet kunt voorzien. Plaats je een inzinkbare paal in de berm of in de bestrating? Allemaal zaken die belangrijk zijn om de sterkte te kunnen bepalen.
Je ziet gerenommeerde bedrijven proeven doen of laten doen waarbij vrachtauto's bij het aanrijden van een inzinkbare paal volledig aan puin worden gereden. De paal is daarbij vaak bijna of helemaal niet beschadigd. Onzin. Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat de vrachtauto's die men gebruikt bij dergelijke proeven bijna geen laadbak hebben laat staan van een lading. Het zijn ook allemaal vrachtauto's met 1 achteras. Het moet allemaal zo licht mogelijk zijn. Hoeveel beton er ondergronds om de paal is aangebracht wordt je niet medegedeeld. Wat gebeurd er wanneer een dergelijke paal wordt aangereden door een dubbelasser die ook nog eens geladen is? Ik heb dergelijke filmpjes die bij de proeven gemaakt worden wel eens vertraagd bekeken. Bij sommige proeven kon men duidelijk zien dat bij de rijdende proefauto vlak voor het aanrijden de neus omlaag ging.
Dat betekent dus dat er wel degelijk v.t.v. geremd wordt. Dit zijn spelletjes waar Rimax niet aan mee doet. Wij geven een goed en juist advies aan de hand van de situatie ter plaatse. We maken of beloven niets wat we niet waar kunnen maken.

Wat mij in de loop der jaren ook opgevallen is, is dat er op veel parkeerplaatsen allerlei parkeerbeugels worden toegepast. Wat een ellende als je dat allemaal ziet.
Parkeerbeugels waar men overheen moet rijden en daardoor krom zijn gegaan of zelfs zijn losgeraakt en daardoor niet meer functioneren. Parkeerbeugels die in een betonbak vallen en in de winter vastgevroren raken. En erger nog parkeerbeugels waar elk hondje tegen gaat staan en die je naderhand met je hand mag bedienen. Bah !! Je zou naderhand met je vieze handen maar naar het werk moeten of boodschappen moeten doen.
Rimax heeft om al die ellende te voorkomen een inzinkbare parkeerbeugel ontwikkeld die je d.m.v. een speciale kruk / sleutel omhoog kunt halen en kunt laten zakken. Bij niet gebruik leg je de speciaalsleutel in de auto en blijft daardoor altijd schoon. De parkeerbeugel hoef je op deze manier niet meer aan te raken. Bovendien zal de beugel niet zo snel defect raken omdat men er niet meer op of overheen hoeft te rijden. De parkeerbeugel zit n.l. bij niet gebruik in de bak onder het maaiveld opgesloten tussen nylon glijlagers waardoor vastvriezen in de winter wordt voorkomen. Uiteraard moet men de beugel niet plaatsen in een gat van de bestrating. Daardoor kan er n.l. onnodig vuil in de bak spoelen bij regen. Instructies voor het plaatsen kan men bij Rimax verkrijgen.

Wat ik verder veel gezien heb is dat er vaak veel te lichte aanrijdbeveiligingen worden geplaatst die niet eens zijn afgevuld met beton. Mijn advies is dan ook; vul die aanrijdbeveiligingen indien mogelijk af met beton. Een kleine moeite voor een klein bedrag. Het maakt het product veel sterker. Aanrijdbeveiligingen met een voetplaat moet men juist niet afvullen met beton. Daardoor breekt het e.e.a. eerder uit de vloer bij een aanrijding. Het product zal dan wel eerder krom raken maar het vervangen van een aanrijdbeveiliging is vaak goedkoper dan wanneer men de vloer moet herstellen waarop men niets meer vast kan zetten.
Wil men aanrijdbeveiligingen afgevuld hebben met beton ? Bij Rimax is dat mogelijk tegen een redelijke vergoeding.

Hierbij heb ik enkele voorbeelden beschreven van hetgeen ik vaak tegen kwam.
Mijn advies is dan ook: Laat je goed informeren door een leverancier die niet alleen maar wil verkopen en je verder aan je lot overlaat. Rimax maakt en levert alleen maar producten waarover de klant is voorgelicht. Vaak levert Rimax na overleg zelfs goedkopere en betere producten dan die worden aangevraagd. Dit uiteraard omdat Rimax meer kennis en ervaring heeft dan de klant en als veel andere leveranciers in deze branche.

Veel succes en wijsheid.

Richard Heesmans


VOOR EEN PRODUCTOVERZICHT KLIK HIER

Rimax custom built security products Postbus 36 5768 ZG Meijel Telefoon: 077 - 4660105 info@rimaxadvice.com
straatmeubilair - cameramasten - inzinkbare palen - betonsokkels - betonbanden - varkensruggen - anti rampalen verankerbare wegafzettingen - sierpalen - betonpalen - prefab betonput - beschermbeugels - beschermpalen - afzetpalen